Яку роль відіграють атласи та карти в навчальному процесі

Географія є важливим предметом навчального процесу, який відіграє величезну роль в житті людини. У освоєнні цієї науки важливе місце займають атласи і контурні карти, які сприяють візуалізації відомостей про країни. В даному матеріалі розповідаємо про роль географічних атласів та карт у навчанні.

Як виникла наука географія

Люди вивчали природу ще задовго до того, як з’явились писемність, математика та фізика. Це вивчення полягало на вмінні взаємодіяти з навколишнім світом, яке на початку супроводжувалось помилками та новими спробами. В ході еволюції у людини з’являлась потреба в передачі знань, що знайшло свій відбиток в наскельних малюнках, перших написах на шкурах убитих тварин, глиняних табличках тощо.

Термін «географія» з’явився у першому столітті до нашої ери завдяки давньогрецькому вченому Ератосфену. Він розрахував розміри Землі та виклав ці знання у своїх працях, назвавши їх географією. Набуті знання важко переоцінити, адже без них неможливо уявити розвиток людства та появу інших наук.

Навіщо людині вивчати географію

Географія — це цілий комплекс знань, який допомагає зрозуміти, як людині взаємодіяти з природою. Всестороннє уявлення про Землю, її будову та поверхню формує повну картину світу. Завдяки цим знанням, людство провадить господарську та економічну діяльність.

Також географія доносить інформацію про населення планети, його культуру, звичаї, релігію. Ці знання розширюють кругозір та дають можливість правильно вибудованої комунікації між народами, що виливається в формування культурних зв’язків, спільних проєктів.

Сьогодні на уроках географії кожен школяр може навчитись, як орієнтуватися на місцевості за допомогою карти, визначати сторони світу за різними ознаками. Ці знання можуть знадобитись у житті кожному, адже не завжди є можливість скористатись гаджетами, інколи доводиться покладатись тільки на свої знання.

Як знання з географії можуть допомогти в повсякденному житті

Завдяки географії доступні наступні можливості:

  • прогноз синоптиків ґрунтується на географічних знаннях, що допомагає правильно спланувати свій день;
  • завдяки онлайн-картам можна прокладати найкоротший маршрут та визначати місця в незнайомому місті;
  • знання сторін світла допомагає в городництві для висаджування рослин в найбільш сприятливому для них місці;
  • знання природних зон допомагає краще вибрати місце відпочинку та відповідно підготуватись до подорожі;
  • фізична географія необхідна для знань природних об’єктів та населених пунктів.

На основі знань, які дає сучасна географія, можна правильно вибудовувати господарську та економічну діяльність людини.

gallery-image

Як географічні карти та атласи допомагають у навчанні

У сучасних школярів вивчення географії урізноманітнюється та поглиблюється за допомогою географічних атласів та карт. Шкільні атласи бувають кількох типів:

  • загальногеографічний — це карти всіх материків і океанів;
  • фізико-географічний — допомагає у вивченні будови земної кори;
  • кліматичний — вказує на рухи повітряних мас, дає знання про будову кліматичних поясів та кліматів;
  • політичний — допомагає у вивченні держав та їх адміністративного поділу;
  • історичний — зображує етапи історії країн і планети загалом.

Роль шкільних атласів та контурних карт є важливою та беззаперечною. Завдяки цим підручним засобам дитина має можливість краще засвоїти часом важкий та незрозумілий матеріал. Придбати атласи та карти, які стануть добрими помічниками у навчанні, можна в магазині Bude.top.

 

Написать ответ

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *