Як створити гідропонний сад

Гідропоніка — це метод, при якому рослини вирощуються без ґрунту. Така технологія стає все більш популярним серед городників, оскільки забезпечує ефективний цілорічний контроль за умовами зростання рослин, а також дозволяє зменшити кількість добрив та використання води. Для застосування методу можна скористатись продукцією українського виробника Yochem. Компанія пропонує добрива для кімнатних рослин і гідропоніки, що робить можливим організацію гідропонічного саду у будь-якому придатному для цього приміщенні. Як облаштувати гідропонний сад — розповідаємо в цьому матеріалі.

gallery-image

Що таке гідропонний сад

Засновником сучасного методу гідропоніки вважається Вільям Фредерік Геріке. Його зусиллями технологія була реалізована у промислових масштабах та власне ним була запроваджена сама назва — «гідропоніка». В гідропонному саду живлення рослин відбувається за допомогою розчину усіх необхідних речовин в точній пропорції, який подається до коріння. Існують кілька основних видів гідропонних систем. Серед них можна виділити наступні:

  • Ґнотова — проста і доступна система, при якій ґніт з одного кінця занурюється в поживний розчин, з другого — в горщик з рослинами. В міру всотування рідини живильні речовини передаються корінню. Технологія добре підходить для вирощування декоративних рослин та овочевих культур невеликого розміру.

  • Краплинного зрошення — живильний розчин через трубки та форсунки подається до коріння рослини. В системі використовують таймер, який дозволяє контролювати циркуляцію відповідно до потреб рослини.

  • Приливно-відливна — розчин поживних речовин подається у визначений час. Для цього використовують таймер. Після припинення подачі, рідина через спеціальні отвори виливається назад до резервуара. Цикл може повторюватись кілька разів на добу.

  • Аеропоніка — вирощування рослин відбувається в повітрі, де їхня коренева система огортається туманом, наповненим живильними речовинами. Така система є дуже ефективною, оскільки доступ кисню до коріння забезпечує краще поглинання поживних речовин рослинами та більш інтенсивний розвиток.

  • Плавуча платформа — рослини розміщують на поверхні плавучих матеріалів, наприклад, пінопласті або в спеціальних плавучих сітках, при цьому коріння повністю занурюється в поживну рідину. Наповнення киснем відбувається за допомогою повітряної помпи.

  • Метод живильного шару — При цьому методі коріння рослин розміщуються в резервуарі, обладнаному іригаційним каналом. Живильний розчин стікає по каналу, таким чином омиває кореневу систему та повертається назад. Розподіл рідини може бути циклічним або безперервним. При циклічній подачі коріння отримує більше кисню, проте таке налаштування складніше в реалізації.

Яку систему вибрати залежатиме від потреб і фінансових можливостей фермера.

gallery-image

Переваги гідропонного вирощування

При великомасштабному вирощуванні рослин до переваг методу гідропоніки можна віднести:

  • можливість отримувати більші врожаї;

  • економія води для поливу рослин;

  • можливість створення ферм на сухих і непридатних для вирощування площах;

  • менше забруднення рослин важкими металами, пестицидами, шкідниками та мікробами;

  • можливість вирощування будь-яких рослин без застосування традиційних методів сівозміни;

  • отримання плодів незалежно від сезону.

Обираючи технологію, слід враховувати вид вирощуваних рослин, доступність ресурсів та очікуваний рівень врожайності. Придбати необхідні добрива для гідропоніки марки Yochem можна в магазині Nano Market.

Написать ответ

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *